EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van nare en traumatische ervaringen. Dit kan een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf zijn. Ook voor andere vervelende ervaringen kan de methode worden ingezet, hierbij kan je denken aan pesten, ergens enorm van geschrokken zijn, enzovoorts.  Elke ervaring waarvan jij nog een duidelijk beeld hebt kan worden geneutraliseerd.  Het is een therapie die met 2 of 3 sessies al heel veel verandering kan brengen en vaak veel makkelijker vol te houden is. 

Hoe gaat EMDR in z’n werk? 
Er wordt je gevraagd om aan de gebeurtenis terug te denken en de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens op te halen. Als je het niet wil hoef je er niet over te praten, alleen het er aan denken is al genoeg. Tijdens het ophalen van deze herinnering(en) gaat de therapeut je afleiden.
Meestal word gevraagd of je naar de hand van de therapeut wil blijven kijken, terwijl deze langzaam heen en weer gaat bewegen.  Een andere methode gebeurt door middel van het tikken van ritmes. Na elke set wordt er even rust genomen. Je wordt na elke set oogbewegingen gevraagd om je te concentreren op de meest opvallende verandering in de beelden, gevoelens of gedachten, waarna er een nieuwe set volgt.

Wat zijn de te verwachten effecten? 
De aangeboden sets oogbewegingen  zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de beelden. Ze worden bijvoorbeeld waziger of kleiner. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Dit zorg er voor dat je in dagelijks leven veel minder last hebt van de nare ervaring(en)